Μάιος 2014, η μάχη των εκλογών σε 5 ομιλίες

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, που πραγματοποίησαν μια μόνο ομιλία, τόλμησε να κάνει 4 μεγάλες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του μέσα σε μια εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την τελευταία, με την οποία έκλεισε την προεκλογική περίοδο, στα Ιλίσια, «δεν ήταν τόλμημα, γιατί το πλειοψηφικό ρεύμα που έχει σχηματιστεί υπέρ της παράταξής μου, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ & ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, μας το επέτρεψε. Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης προσέλευση στις αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις μας, σε Γουδή, Ζωγράφου και Ιλίσια, έδειξε ότι οι πολίτες του Ζωγράφου είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα και να δώσουν τη νίκη σε νέους ανθρώπους, που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Την Κυριακή η νίκη είναι δική μας».

Η αρχή έγινε στις 10 Μαΐου με τα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου στα Ιλίσια, όπου ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος σε σύντομη αναφορά του τόνισε: «…σήμερα προχωράμε στην τελική ευθεία του αγώνα μας. Ξεκινήσαμε πριν αρκετούς μήνες και διαψεύσαμε όλους όσους διοικούν την πόλη μας τόσα χρόνια και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Γιατί έλεγαν τότε ότι δεν πρόκειται να καταφέρω τίποτα. Και σήμερα που με τον αγώνα μας είμαστε πλέον πρώτοι έχουν όλοι κρυφτεί. Γιατί οι προφήτες του κατεστημένο δεν κατάλαβαν ποτέ τι κάνουμε όλο αυτό τον καιρό. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, όπως θα διοικήσουμε και το Δήμο, φτάσαμε μια ανάσα από τη νίκη.»

Ακολούθησε στις 12 Μαΐου η ομιλία στην Πλατεία Ελευθερίας στου Γουδή, με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να κλείνει την ομιλία του ως εξής: «…σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Για τις εκλογές και τη νίκη. Μας χωρίζουν από την τελική νίκη λίγες μέρες και πολύ δουλειά. Δώστε όλοι τον καλύτερο εαυτό σας. Δώστε τα όλα στις λίγες μέρες που απομένουν. Είμαστε πλέον πολύ κοντά. Στις εκλογές και την πρωτιά. Είμαστε ήδη πρώτοι. Και με τον αγώνα όλων μας θα μείνουμε. Και το βράδυ της Κυριακής, στις 18 Μαίου, το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι γυρίζουμε σελίδα. Και προχωράμε μπροστά.
Πάμε μαζί. όλοι μαζί.
Για την πόλη που αξίζουμε. Για την πόλη που μπορούμε».

  

Σειρά είχε η ομιλία στου Ζωγράφου, στις 15 Μαΐου, με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να επισημαίνει μεταξύ άλλων: «το πλήρες πρόγραμμά μας, πρωτότυπο, καινοτόμο, άμεσα εφαρμόσιμο, βρίσκεται ήδη στα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ και σήμερα. Γιατί σήμερα, από εδώ, από το κέντρο της πόλης, ξεκινάμε την τελική μάχη για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Γιατί σε αντίθεση με τους ορισμένους αντιπάλους μας, που συμμετέχουν για να χάσουν, εμείς προχωράμε στη νίκη. Εμείς έχουμε και δεύτερο γύρο μπροστά μας. Γιατί η κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά, συγκροτεί πλέον πλειοψηφικό ρεύμα. Ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα που σαρώνει τα πάντα από άκρη σε άκρη. Στου Γουδή, στου Ζωγράφου, στα Ιλίσια. Σε όλη την πόλη μας. Που αγγίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Που όμως, όπως κάθε τι καινούργιο, κάποιους ενοχλεί. Ενοχλεί τους βολεμένους. Και μην κάνετε το λάθος να τους εντοπίσετε μόνο στο Δήμο μας. Οι ίδιοι άνθρωποι στις κρατικές θέσεις δεκαετίες τώρα. Οι ίδιοι άνθρωποι στα πολιτικά γραφεία δεκαετίες τώρα. Έμαθαν να ζουν από την πολιτική. Ευνοούμενοι του πολιτικού συστήματος. Ευνοούμενοι κυβερνήσεων. Συμπολιτευόμενοι ή δήθεν αντιπολιτευόμενοι. Συνήθισαν να νέμονται τη λεία. Να υπάρχουν μέσα από αυτή. Έμαθαν να ζουν μέσα από τη διοίκηση και μόνο για τη διοίκηση.
Το νέο πλειοψηφικό μας ρεύμα, ενοχλεί όμως και κάποιους άλλους. Αυτούς που βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του καινούργιου. Που έμαθαν να τεμπελιάζουν μέσα από την πολιτική. Που έμαθαν να κλείνονται σε πολιτικά γραφεία και να αναμασούν τα ίδια. Που αγωνίζονται να μην αλλάξει τίποτα για να συνεχίσουν να έχουν κάποιο ρόλο. Που ζουν σε βάρος των πολλών, σε βάρος όλων μας.
Που για να επιβιώσουν άρχισαν ήδη το μόνο τρόπο που ξέρουν. Να απειλούν, να πιέζουν, να εκβιάζουν να υπόσχονται. Κάποιοι εκβίαζαν ακόμη και για να βρουν υποψηφίους. Δεν το ξεχνάμε. Όλοι αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν παρασιτικά και να ασχημονούν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, σε βάρος όλων μας. Θέλω κι από αυτό το βήμα να τους προειδοποιήσω. Και αυτούς και κυρίως τους δειλούς συνοδοιπόρους τους. Η εποχή σας πέρασε. Φεύγετε. Και σταματήστε να προκαλείτε. Γιατί είμαστε απέναντί σας με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών. Και τίποτα πλέον δεν μένει αναπάντητο».

 

Και ο μαραθώνιος των ομιλιών έκλεισε στα Ιλίσια την Παρασκευή 16 Μαΐου, ως εξής: «…σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Για τις εκλογές και τη νίκη. Μας χωρίζουν από την τελική νίκη λίγες μέρες και πολύ δουλειά. Δώστε όλοι τον καλύτερο εαυτό σας. Δώστε τα όλα στις λίγες μέρες που απομένουν. Είμαστε πλέον πολύ κοντά. Στις εκλογές και την πρωτιά. Είμαστε ήδη πρώτοι. Και με τον αγώνα όλων μας θα μείνουμε.
Μιλήστε στους συμπολίτες σας. Μην αφήσετε ούτε μια ψήφο να χαθεί. Κάθε ψήφος που θυσιάζετε από συμπάθεια σε κάποιον που δεν θα εκλεγεί, αφαιρείτε από το μεγάλο πλειοψηφικό μας ρεύμα. Κάθε ψήφος που προστίθετε μας φέρνει πιο κοντά στην τελική νίκη. Γιατί ο αντίπαλός μας δεν είναι κάποιοι συμπαθείς συμπολίτες μας. Αντίπαλός μας είναι το χθες, η οπισθοδρόμηση, η αποτυχία. Αντίπαλοί μας είναι όσοι θέλουν την ψήφο σας για να επιβιώσουν οι ίδιοι, πολιτικά ή στις κρατικοδίαιτες θέσεις τους. Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον της πόλης μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Αποφασίζουμε αν η πόλη μας θα πάει μπροστά. Την Κυριακή αποφασίζουμε πόσο μεγάλο θα είναι το πλειοψηφικό ρεύμα που έχουμε συγκροτήσει. Μεγαλώστε το. Ώστε την Κυριακή το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα να δείξει σε όλους με τον καλύτερο τρόπο ότι γυρίζουμε σελίδα. Και προχωράμε μπροστά. Με μια νέα κοινωνική συμφωνία. Που μας αφορά όλους, Που καλύπτει όλους τους δημότες. Για ένα Δήμο δυνατό, ασπίδα για όλους τους πολίτες στην κρίση.
Πάμε μαζί. Πάμε δυνατά. Όλοι μαζί.
Για την πόλη που αξίζουμε. Για την πόλη που μπορούμε».

Έμενε, τελικά, μια ακόμη ομιλία, στην πλατεία Γαρδένια, στις 23 Μαΐου, Παρασκευή. Με αυτή έκλεισε η προεκλογική περίοδος για τον β΄ γύρο των εκλογών αυτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξής αναφορά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου:
«Φίλες και Φίλοι, όλο τον προηγούμενο καιρό, αντιμετωπίσαμε σημαντικές δυνάμεις του τόπου μας. Που έδωσαν τη δική τους μάχη. Για τις δικές τους ιδέες. Για τις δικές τους απόψεις. Πριν από μήνες σε συνέντευξή μου, με είχαν ρωτήσει για τους άλλους συνδυασμούς, τι άποψη έχω. Είχα πει αυτό που λέω και σήμερα. Μας ενώνει η αγάπη για την πόλη μας, μας χωρίζει ο τρόπος που πιστεύουμε ότι θα την υπηρετήσουμε καλύτερα. Και όλο αυτό τον καιρό έτσι αντιμετωπίσαμε τους άλλους συνδυασμούς. Με σεβασμό στις ιδέες και τις απόψεις τους. Με σεβασμό στο δικαίωμα να έχουν άλλη άποψη από τη δική μας.
Αλλά και με την απαίτηση να σέβονται το δικό μας δικαίωμα να έχουμε την άποψή μας και να διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας. Όλο αυτό τον καιρό μιλήσαμε θετικά, με θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα.
Αποφύγαμε κάθε προσωπική αναφορά. Γιατί σεβαστήκαμε κάθε αντίπαλο. Ακόμη κι όταν ο ίδιος κατέφευγε σε προσωπικές αιχμές και ψευδολογίες. Ευτυχώς οι περισσότεροι ανθυποψήφιοι δεν κατέφυγαν σε τέτοιες αθλιότητες και μπορέσαμε να διατηρήσουμε ένα πολιτισμένο επίπεδο στον προεκλογικό αγώνα. Και τους ευχαριστώ, μέσα απ’ την καρδιά μου, αυτούς, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους γι’ αυτό.
Γιατί τα επόμενα 5 χρόνια θα ζήσουμε εδώ όλοι μαζί. Όπως ζούσαμε ως τώρα. Τα επόμενα 5 χρόνια, στη διοίκηση του Δήμου, την οποία βλέπω ότι μας αναθέτουν οι συμπολίτες μας, χωράνε όλοι. Ανεξαρτήτως επιλογής, παράταξης, ψήφου. Η εποχή της παντοδυναμίας ενός συνδυασμού, μιας παράταξης, έχει περάσει. Η επόμενη μέρα, μπορεί να γίνει καλύτερη για την πόλη και τους πολίτες μόνο μέσα από τις συνεργασίες και τη συμφωνία. Αυτό, εξάλλου, μας είπαν οι συμπολίτες μας. Τι μας είπαν; Δεν θέλουμε κανένα σας παντοδύναμο. Θέλουμε να συνεργασθείτε.
Κι αυτό σκοπεύω να κάνω ως Δήμαρχος της πόλης μας από τη Δευτέρα. Καλώ τους ίδιους, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους όλων των παρατάξεων, του Κώστα του Καλλίρη, του Αντώνη του Πέτα, του Ανδρέα του Καραβίδα, του Θοδωρή του Μετικαρίδη, της Αναστασίας της Μπότου, της Ράνυας της Νενεδάκη και φυσικά της Τίνας της Καφατσάκη, να έρθουν.
Και όλοι μαζί, ενωμένοι, να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Αυτό ζήτησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι συμπολίτες μας, αυτό ζητώ κι εγώ σήμερα. Αυτό ζητώ κι εγώ ως Δήμαρχος Ζωγράφου από τη Δευτέρα. Να συνεργασθούμε. Γιατί όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Και η πόλη μας δεν ανήκει σε κανέναν. Εδώ ζούμε όλοι μαζί. Και στο Δήμο μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί. Η διαχείριση των υποθέσεων της πόλης μας δεν μπορεί να γίνει από μια δημοτική παράταξη. Μας χρειάζεται όλους».