Άρθρο της Έλλης Καζάκου

«Και να θυμάστε πάντα, δεν υπάρχουν μεγαλύτερες αξίες στη ζωή, πάρεξ η ειρήνη, η αγάπη και ο αγώνας στο πλευρό των φτωχών και αδικοχαμένων αυτού του κόσμου», λέει ο Θαπατέρο.

Πόσο δίκιο έχει!

Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πού βαδίζουμε και πού θα φτάσουμε αφού μας λείπουν όλα αυτά; Σκεφτήκατε ότι η ζωή μας είναι σύντομη, μάταιη κι απρόβλεπτη και τη συνθλίβουμε ασχολούμενοι με μικροπρέπειες;

Χωρίσαμε την Ελλάδα μας σε πολλά αντιμαχόμενα στρατόπεδα και ως εχθροί πλέον, προσπαθούμε να βγάλουμε, ο ένας, τα μάτια του άλλου. Μήπως δεν αγαπάμε, το ίδιο όλοι, την πατρίδα μας;

Μήπως δεν θέλουμε τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα και το καλό όλων των συνανθρώπων μας; Μήπως πήραμε λάθος δρόμο;

Ας αναθεωρήσουμε όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα και ας προχωρήσουμε ενωμένοι. Αν υπάρχει κανένα αντιδραστικό στοιχείο, ας προσπαθήσουμε να το συνετίσουμε και ας σκεφτούμε μόνο το καλό του τόπου μας.

Εμείς οι Ζωγραφιώτες ας αρχίσουμε από τον τόπο μας!

Για να εξηγούμε όμως, εγώ προσωπικά δεν αποβλέπω σε τίποτα, γιατί είναι χρόνια που έχω αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, που για να είμαι ειλικρινής δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτήν και δεν ξεχώρισα ποτέ τους ανθρώπους.

Όμως αγαπώ τον τόπο μου, που τον υπηρέτησα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, τον πόνεσα, ένιωσα τις χαρές και τις λύπες των συμπολιτών μου και τώρα αποτραβηγμένη παρακολουθώ την τύχη αυτού του τόπου.

Ζω στο Δήμο Ζωγράφου από το 1959 και επί 30 χρόνια δίδαξα, ως καθηγήτρια φιλόλογος, τα παιδιά μας με μεγάλη αγάπη και σεβασμό.

Αυτή τη στιγμή θέλω να μοιραστώ με τους συμπολίτες μου και τους αγαπημένους μου μαθητές το ξεχείλισμα αυτό της καρδιάς μου και να πούμε δύο λόγια βγαλμένα εκ βαθέων και στηριγμένα στην αληθινή αγάπη που μας δένει χρόνια.

Θέλω όλοι μαζί να δώσουμε τα χέρια, να αφήσουμε, αν κάτι μας έχει δυσαρεστήσει, στην άκρη και να προχωρήσουμε με συμπνοια και αγάπη.

Ας ακολουθήσουμε με ανθρώπους σώφρονες, που φιλοσόφησαν τη ζωή, είδαν το σύντομο και μάταιο αυτής και βαδίζουν το σωστό δρόμο.

Είναι οι άνρθωποι που έχουν θεία φώτιση, που πορεύονται στη ζωή, σύμφωνα με τους θείους νόμους και άγραφους ηθικούς κανόνες.

Είναι όλοι όσοι στηρίζουν τις πράξεις τους στην εντομότητα τη δικαιοσύνη και την καθαρότητα.

Είναι οι άθρωποι που διαθέτουν μεγαλείο ψυχής, καταύγασμα θεϊκής λάμψης και ουράνια γενναιοδωρία.

Είναι αυτοί που νιώθουν το συνάνθρωπό τους σαν τον εαυτό τους.

Είναι αυτοί που πονάνε τον πλησίον τους και του προσφέρουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση.

Είναι αυτοί που ένιωσαν βαθιά στην καρδιά τους την υποχρέωση να προσφέρουν στον τόπο μας, γιατί τον αγαπούν αληθινά και τους βρίσκουμε πάντα κοντά μας.

Είναι αυτοί που αγκαλιάζουν τους νέους, δημιουργούν ενδιαφέροντα και τους προσελκύουν στο σωστό δρόμο.

Είναι αυτοί που με αγάπη θα δώσουν λύση στα προβλήματά μας.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους για να ανακουφιστεί ο δύστυχος από τις χιονοστιβάδες των προβλημάτων, να συνετιστεί ο αδικών, ο παραστρατημένος, να συνέλθουν οι παρανομούντες, να αποκατασταθεί ο οικογενειακός ιστός, να ορθοποδήσει η κοινωνία, μήπως και περισωθεί η ανρθωπιά, μήπως σταματήσουν τα μίση και τα πάθη και το έθνος μας ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

Αγαπημένοι μου φίλοι και μαθητές, ας κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *